Stop met het

Eigen Risico

Eerder in deze verkiezingscampagne opende ik het meldpunt eigen risico. In een paar weken tijd kwamen daar een heleboel meldingen binnen van mensen die ieder jaar hun eigen risico opmaken, vaak al in januari of februari. Niet omdat ze zo graag naar het ziekenhuis willen of ongezond leven, maar vaak door erfelijke en/of chronische aandoeningen. Ieder jaar betalen zij dus minstens 385 euro meer aan de zorg dan mensen zonder chronische aandoening. Minstens, want vaak komen daar nog andere eigen bijdragen bij voor bijvoorbeeld medicijnen en hulpmiddelen. Niet oké!

 

Veel mensen hebben door hun chronische ziekte ook moeite om (volledig) te werken. Ze moeten dan rondkomen van hun uitkering maar betalen wel ieder jaar het eigen risico. En als ze pech hebben komt daar bovenop nog de rekening voor die andere eigen bijdragen. Onrechtvaardig en onnodig. 

 

De verhalen grijpen me aan. Diabetespatiënten die in januari hun eigen risico opmaken en daarnaast tientallen euro’s per maand aan aanvullende kosten hebben. Geen insuline spuiten is geen optie, want dan gaan ze dood. Stomapatiënten die voor alle materialen in no time door hun eigen risico heen zijn. Of degene die door een genetische afwijking onder permanente controle van het ziekenhuis staat, om te voorkomen dat ze kanker krijgt. En de vrouw met een chronische longziekte die ieder jaar haar eigen risico opmaakt aan pufjes en andere medicatie. Als ze dat niet zou doen is haar leven een hel en loopt ze de deur van het ziekenhuis plat. En dat zou juist veel hogere zorgkosten veroorzaken.

 

Het zijn deze verhalen die mij ontzettend motiveren om me als Tweede Kamerlid sterk te maken voor afschaffing van het eigen risico. Omdat we mensen met een chronische ziekte op kosten jagen, terwijl dat vaak al niet de mensen zijn met de hoogste salarissen. De verhalen laten ook zien hoe mensen met de juiste medicatie en hulpmiddelen wegblijven uit het ziekenhuis en zo juist zorgen voor lagere zorgkosten voor ons allemaal. Ze zouden daarvoor niet gestraft moeten worden met een boete van 385 euro voor hun aandoening.

Volg mij

Volg mij en mijn campagne via Social Media op Instagram en LinkedIn of bekijk mijn laatste posts op Instagram hier onder!